Gestaakt!

Jaren lang heb ik voor de klas gestaan. Misschien pak ik het ooit weer op als de kinderen wat groter zijn. Soms voel ik me schuldig dat ik niet voor de klas sta. Ik zie een schrikbarend hoeveelheid vacatures op internet staan. En ik weet dat scholen nauwelijks reacties krijgen op vacatures. Ik heb mijn diploma’s, ervaring, er is te kort aan leerkrachten en ik doe er niets mee. Niet omdat het geen leuk vak is, maar omdat ik het veel vind naast m'n gezin. 


Wat de leerkrachten zeggen klopt allemaal. De werkdruk is hoog. Je moet zoveel. Administratie, vergaderen, onderwijs geven op niveau. Als je alleen bent voor de klas, heb je vaak handen te kort om alles goed te doen. Als leerkracht heb je het beste voor met de kinderen in je klas en je wilt niemand tekort doen, maar zo voel je je vaak wel. 

 

Leerkrachten zouden zoveel geholpen worden met onderwijsassistenten. Die nakijkwerk, klaar zet werk, het begeleiden van kinderen in een klein groepje uit handen nemen. Deze enthousiastelingen zijn vaak de leraren in de dop. Vaak vinden deze assistenten het werk met kinderen zo leuk, dat ze later doorstromen naar de PABO. 

 

Toen ik vroeger op de PABO zat, waren er zovelen die de opleiding volgden. Waarom werden we ook al weer leraar? We wisten van te voren dat we geen miljonair zouden worden. Ook werden we geen leerkracht om de vele vakanties en de vrije woensdagmiddag. We zijn leerkracht geworden, omdat we passie hebben voor het vak. We willen kinderen een fijne schooltijd bieden. We willen kinderen leren leren. Omdat we voldoening krijgen als we zien dat een kind zich heeft ontwikkeld. We houden van lachende gezichten in de klas. Als een kind op je af rent en z’n armen om je heen slaat, omdat ze blij zijn dat je er bent. 

 

Vandaag balen voornamelijk de ouders van de staking. Zij mogen torenhoge opvangkosten betalen of moeten een vrije dag opnemen. 

 

Dus laten we de leerkrachten koesteren. We hebben ze zo hard nodig. Laten we ervoor zorgen dat er een heleboel jongeren het weer leuk vinden om leerkracht te worden!

Dat ze dezelfde motivatie hebben als toen wij startte met de opleiding. 

 

Want leerkrachten zijn zo belangrijk voor de toekomst van onze kinderen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0