Hoofdstuk 3: De Slons

De moeders die juist wel heel populair zijn bij moeders en kinderen is: "De slons." De slons is super lief en aardig. Andere moeders voelen zich geweldig bij haar. Want ze ziet er namelijk niet echt bedreigend uit. Ze draagt graag een jogging broek of hele wijde truien. Ze is vaak vol slank. In haar huis is het een grote letterlijke klerenzooi. Ze heeft alle tijd om gezellig te kletsen, want opruimen heeft toch geen zin. Als je daar je kind hebt gedropt, dan weet je dat hij de tijd heeft van zijn leven. En ik voel me dan vaak ook geweldig. Ik heb even lekker kunnen kletsen. Ik vind mezelf daarna vaak ook erg goed gekleed, slank en knap. En ik ben altijd heel blij dat het bij thuis niet zo’n klere bende is. 


De kinderen vinden het daar ook echt heel erg leuk, want alles mag. Er kan daar toch niets stuk of vies worden. Het is daar namelijk of al vies of stuk. Overal is huis mogen er hutten gebouwd worden. Het bed van de ouders mag gebruikt worden als trampoline en niets hoeft worden opgeruimd. Want het was toch al niet opgeruimd. In het hele huis mag verstoppertje worden gespeeld. De kleding kasten zijn toch leeg, want alles zit of in de was of ligt op een hoop door het hele huis om gestreken of gevouwen te worden. Wat uiteindelijk toch niet gebeurt. Je hoeft ook niet te vragen of je tv mag kijken, want die staat de hele dag al aan. De vraag is niet of er van de grond gegeten kan worden, maar dat er van de grond wordt gegeten. De jongste van het stel baant zich een weg door de lego, knikkers, chips en rozijntjes. Stopt op zijn weg alles in zijn mond. 

 

Deze kinderen mogen alles. Doen alles wat God wel verboden heeft, maar mama niet. En deze kinderen overkomt nooit wat. Buiten zie je ze slingerend fietsen langs een drukke weg, een jonger broertje erachteraan met nog speen in de mond en net aan vlaggetje zichtbaar.  De oudste moet dan op het broertje passen, maar kan zelf net zonder zijwielen fietsen. Je ziet ze langs de sloten visjes vangen. Op het strand zie je ze diep in de zee en moeders slons ligt lekker te kletsen met vriendinnen. 

 

De juffen en de wijkverpleegkundige van het consternatie  bureau spreken schande van de ongeleide projectielen. Ze vragen zich af wanneer er door moeder gewerkt gaat worden aan zindelijkstraining, de speen een keer in de prullenbank gaat, wanneer het kind nu eens 2 minuten kan blijven zitten en wanneer ze nu eens met mes en vork leren eten. De slons lacht en heeft echt maling aan die lui, wat iedereen echt ook eigenlijk zou willen. En dat is zo geweldig!

 

Terwijl moeder de slons lijkt te verdrinken in de bende en echt geen tijd heeft om zich enigszins op te kalefateren, heeft ze waarschijnlijk toch een verwoestende aantrekkingskracht tot vader. Elk jaar komt daar namelijk een kind bij. En ik vraag me altijd waar ze elkaar bespringen, omdat vaak s’ nachts of nog 3 kinderen in bed liggen of in de slaapkamer is het zo’n bende van los slingerend speelgoed, kleding en wat dan nog meer, dat het ver weg is van de romantiek. 

 

Deze kinderen komen ook altijd te laat. Laatst moest de middelste vroeg op school zijn. Ze gingen met de bus naar het museum. Tien minuten heeft de bus met een klas vol kinderen ronkend voor de school gestaan. Ik vroeg me al af waarom hij niet vertrok. En ja hoor daar kwam een oude roestbak aan gescheurd. Moeders sprong uit de kar. 1 voor 1 rolden de kinderen uit de auto. De haren stonden nog in de slaapstand omhoog. Kleren scheef geknoopt. Ze waren het natuurlijk even vergeten.

 

Het is echt heerlijk om je kinderen bij moeder de Slons achter te laten. Het enige probleem is dat haar kinderen ook soms bij ons willen spelen. En dat vind ik altijd een beetje minder. Want deze kinderen razen door het huis. En komen binnen schoppen hun schoenen uit en gooien hun jas op de grond en beginnen gelijk op je bank te springen. Ik heb een keer de fout gemaakt zo’n kind bij ons te laten spelen net nadat de schoonmaakster was geweest. Ik had net zo goed de 45 euro die ik aan haar had betaald in de prullenbak kunnen gooien. 

 

Dat kleine ventje had net een grote boodschap gedaan in onze net gepoetste badkamer. En deze kinderen leren ook niet echt hoe je goed je kont moet afvegen. Dus toen ik op de geur afkwam richting de badkamer, zag ik een spoor van vernieling achter hem aan. Ten eerste was de enorme drol met hier en daar een papiertje niet doorgespoeld. De bril zat onder de poep. Hij had af en toe de rand van het bad vast gehouden en daar zat ook poep aan en daarna was dat joch weer lekker gaan spelen. Met de poep nog aan zijn handen! Ik dacht dat ik gek werd. Zo verschrikkelijk smerig, overal poep van een kind dat niet van jezelf is. Zo snel mogelijk heb ik hem uit de slaapkamer gevist om zijn handen grondig te wassen.  En we zijn de rest van de middag naar een speeltuin geweest. Ik moest er namelijk niet aan denken dat hij nog 1 minuut aan onze spullen zou komen, met die vieze handjes. 

 

Het is ook geweldig gezellig als ze bij je komen eten. Het lijkt dan wel een veldslag.  Als hongerige wolven storten ze zich op het eten. Overal kruimels, drinken valt om en van alles ligt op de grond. Een stak zijn mes in de speculoos, wat hij zo lekker vond, dat hij deze helemaal aflikt en zijn mes opnieuw in de pot stak. Samen met de rest van de moeders van het plein, wil je deze kinderen liever niet in je huis toelaten. Maar omdat mijn kinderen daar graag spelen, kom ik er niet onderuit om ze soms ook bij mij uit te nodigen.  

 

Wil ik dan zo’n slons moeder worden? Overal heerlijk mijn schouders ophalen en de boel de boel laten.  Je kinderen lekker hun gang laten gaan en niet bang zijn dat ze vallen, onder een auto komen, onbeleefd zijn. Ik zou willen dat ik dat zou kunnen.  Maar ik ben bang dat ik niet zo ben.  En mijn man trouwens ook niet. Die vind me namelijk niet woest aantrekkelijk met sjogging broek en sloffen.  Dus het is ook een beetje zijn schuld dat dat niet gaat werken. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0