Koningsdag op een kleedje

Dit jaar geen kleedje op de rommelmarkt, maar met een mand vol rommel mee naar huis. Helemaal goud, koningsdag. Kneuterige gezelligheid ten top. 

“Oranje boven”, blokfluiten met een sigarendoos ernaast. Zelfgebakken cakes eten voor het goede doel, grabbelen in de ton en sjoelen voor een prijs. Iedereen in een gezellige stemming. Een doos met gebak mee naar huis. 

 


Altijd was ik jarig op koninginnedag. Ik moet nog altijd wennen dat ik niet meer op koningsdag jarig ben. Als kind had ik altijd het idee dat de vlaggen voor mij waren opgehangen. Ik stond altijd verkleed voorop de kar die door het dorp trok en dacht dat het hele dorp was uitgelopen om mij toe te zingen. 

 

Maar ondanks dat ik niet meer jarig ben op koningsdag, vind ik het nog steeds een uniek, gezellig feest in Nederland. 

Alle rommel wordt van zolder gehaald om te verkopen. Spullen die al jaren niet meer bekeken worden, worden met hun leven verdedigd. Neeehhhh… niet de triangel, daar speel ik soms mee!! Niet de houten trein, daar wilde ik vandaag net mee spelen!! Vervolgens moet je uitkijken dat niet uit wraak je favoriete schoenen, armband of vaas opeens tussen de spullen belanden. “Als zij mijn spullen weggooit, ik ook de hare!” 

 

En de volgende ochtend in dag en dauw met een dikke oranje trui aan, met een volgeladen, versierde bakfiets richting het dorp. Een thermoskan warme koffie erbij om tussendoor op te warmen. Als je aankomt en je dacht vroeg te zijn, heb je het goed mis. De meesten zijn nog vroeger hun bed gekropen om een plekje in de zon te bemachtigen. 

 

Maar ondanks het vroege tijdsstip zit de gezelligheid er al in. De spullen stal je uit op het kleed, het wachten en kleumen is begonnen. In de vroege ochtend struinen de kinderen al langs de kleedjes om te kijken of er nog wat te scoren valt. Voordat de eerste klanten komen, hebben de kinderen de overige kleedjes al leeg gekocht en is je verwachte opbrengst al uitgegeven. 

 

Waardoor je aan het einde van de dag nog steeds met een volgeladen bakfiets naar huis gaat.

Dan heb je gelukkig volgend jaar weer wat te verkopen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0