De Aso moeder

Als ik op het schoolplein loop zie ik allerlei moeders: "De werkende moeder, de moeke, de moes sport, de slons, de rrr, de groepsmoeder, de nieuwstijds moeder en ook de Aso moeder". De Aso moeder is wel lekker duidelijk en consequent naar de kinderen toe. De kinderen weten precies wat wel en niet mag. Bijvoorbeeld: “Blijf met je poten ervan af”, of “hou je smoel". Is weer eens wat anders dan zo’n verantwoord krentenbollen praatje van de rrr moeder. Vaak zeggen de Aso mama ook tegen hun kind: “Als ze je slaan, geef je maar een beuk terug”.  Ik probeer m'n kinderen echt mee te geven dat ze dat niet mogen doen, maar eigenlijk denk ik diep in mijn hart ook weleens als iemand m'n kind pijn doet of kwetst: "Die mag je van mij best een beuk verkopen". 


Deze Aso moeder geeft gewoon ook lekker helemaal nergens om. Ze denken niet: “Wat zou een ander ervan vinden als ik ’s ochtends vroeg met mijn roze sjogging pak met uggs eronder rokend achter de kinderwagen naar school slof?" Maar nee hoor, deze denkt gewoon: “Zit toch lekker. En roken doe ik nu toch buiten en niet binnen, dus dan is toch geen probleem?”  

 

Toch is het soms bevrijdend om niet zo braaf, verantwoord te zijn. Niet alles zo perfect te willen doen.

Ik irriteer me namelijk meer aan mensen die bijvoorbeeld zogenaamd gezondheidsfreak zijn. Misschien omdat ik te zwak ben voor zoiets. Van die mensen die heel bewust granen, superfood, groenten en vooral geen suiker eten. Van die types die onbespoten spruitjes in de tuin verbouwen, zelf schapenkaas maken en geitenwollensokken breien. Maar vervolgens steken ze wel een sigaret op. Bewegen nauwelijks en rijden overal met de auto naar toe. Dan heb ik liever toch de ordinaire moeder die naar frituurvet en frikandel ruikt. Die je vooral niet de les leest over hoe ongezond suiker is en aankomt zetten met verantwoord speelgoed. 

 

Maar even terugkomend op de Aso mama. De kinderen van de Aso mama zijn vaak toch wel wat ondeugend. Misschien komt dat volgens de "puur natuur mama" wel door het vele suiker en dat zou best eens kunnen, al heb ik daar verder geen verstand van. De moeders schreeuwen wel dat ze effe moeten kappen. Maar het probleem is eigenlijk, dat ze het stiekem wel grappig vinden dat hun zoon (of dochter) zo is. Want moeder Aso is destijds op niet altijd brave "Tattoo pappa" gevallen. Een echte man dus en dat vinden deze mamma's woest aantrekkelijk.  

 

Op een een of andere manier vind ik zulke vaders juist een beetje eng. Met name hun hond. Waarom deze mensen altijd een soort pitbull of zo’n ander beest wat op "Tattoo papa" lijkt, moeten kopen, is me een raadsel. Maar ik heb nog nooit een Tattoo papa gezien met een golden retriever of poedertje gezien. Zo’n hond staat natuurlijk niet stoer en doet afbreuk aan hun imago. Maar omdat ze zo’n enge hond hebben, wil ik eigenlijk niet dat mijn kinderen bij die vriendjes gaan spelen. Ten eerste omdat ik zelf zo bang ben voor de honden, zo erg dat ik daar niet naar binnen durf om mijn eigen kinderen te halen. En daarnaast ben ik bang dat als ik aanbel ze zeggen: "Oh, uhh, sorry, je zoon is net opgegeten." 

 

Daarom spelen mijn kinderen nooit bij die vriendjes door de enge honden. Deze jongens hebben vaak ook een oorbelletje of een gouden kettinkje om. Dan vraag ik me af of die kinderen dat zelf nu ook echt leuk vinden? Als ik dit bij mijn kinderen om zou doen, of in hun oor zou laten prikken, zouden ze dat namelijk niet in dank afnemen. Ik denk dat ze ook snel een gescheurd oorlelletje zouden hebben of worden gewurgd door zo’n ketting. 

 

Wij wonen achter de duinen. Dus in de zomer zijn wij vaak op het strand te vinden. Wij zijn niet de enige. Want hele families scharen zich bij elkaar in grote getalen. Ligbed mee, koelbox met bier mee, getto blaster mee en later op de middag komt "papa Tattoo" met de pitbull hond. Gezellige boel. Mijn jongste staart dan ademloos naar alle tattoos. En vraagt of hij die kleurtjes later ook krijgt als hij groot is. En de mama’s liggen al vanaf 9 uur s’ochtends in hun fluoriserende roze bikini diarree bruin te bakken op het strand.  Oma is vaak ook in de buurt, die al 50 jaar ligt te bakken en heeft diarree bruine, gerimpelde tietjes. Oma komt uit de topless tijd, dus laat ze lekker hangen. De Afrikaanse vrouwen uit de stammen, met oorbellen aan de tieten, zijn er niets bij vergeleken. Als oma aanwezig is hebben ze geluk. Met peuk in de hoek van de mond achter het windscherm, houdt zij de boel in de gaten. Ze schreeuwt af en toe iets tegen de kinderen. De Aso moeder ligt te bakken en heeft daar echt geen tijd voor. 

 

Ik lig met mijn jongens ook altijd op het strand, al moet ik zeggen dat ik nooit veel tijd heb om te liggen. Dan moet ik helpen een kuil te graven, dan willen ze in zee, daarna moet ik mee doen met voetballen. Daarna moeten ze naar de wc en niet te vergeten een ijsje kopen. Dus eigenlijk ben ik stik jaloers. Hoe is het mogelijk dat de Aso moeder het wel voor elkaar krijgt om de hele dag te paffen en te bakken op het strand, terwijl ik het de hele dag druk heb. 

 

Het voordeel is waarschijnlijk ook dat ze met hele families zijn. Alle kinderen spelen met elkaar, dan hoef je als moeder niet mee te spelen. De pitbull hond let op ze als ze gaan zwemmen in zee. Een soort van Lassie, alleen dan met meer vasthoudendheid. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0