De nieuwetijdse oermoeder

Ik vroeg een vriendin wat voor soort moeder zij is. Ze zei: "Ik ben een nieuwetijdsmoeder". "Wat is dat dan een "nieuwetijdsmoeder"?", vroeg ik haar. "Gewoon een moeder van deze tijd". Later ging ik de term googlen en kwam ik terecht bij een zweverige pagina over nieuwetijdskinderen. Ik weet niet of m'n vriendin nu dit bedoelde?


Deze ouders voelen dat deze kinderen, niet zomaar kinderen zijn, maar iets bijzonders. Het zijn regenboog of kristal kinderen. Ze kunnen niet tegen autoriteit en je moet deze kinderen als gelijkwaardige behandelen. Je dient echt naar ze te luisteren. (Dus niet: "Ja, ja, mmm,mmm, ik zie het, knap hoor", en vervolgens doorgaan met het lezen van je tijdsschrift) Deze kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen en ontplooien. ("Uhh.. moeten alle kinderen dit niet kunnen?") De moeder voelt al vaak tijdens de zwangerschap dat er iets ongewoons met haar gebeurt waar ze geen grip op heeft. Als ik zulke onzin lees, heb ik altijd zin om te gaan kokhalzen. Of ben ik dan te cynisch? Als je goed nadenkt, is ieder mens of kind bijzonder. Zeker je eigen kinderen zijn eerste wereldwonderen. En is het niet logisch dat er tijdens de zwangerschap iets bijzonders met je gebeurt? Je voelt je namelijk een kotsmisselijke aangespoelde potvis. Je hebt een zwangerschapsmasker, straie, kramp in je bekken, gezwollen voeten. Heel bijzonder allemaal!! Daarnaast weten we inmiddels heus wel dat heel autoritair doen naar je kind niet altijd de beste weg is om te bewandelen. Daar krijg je vaak weerstand van. (Of spreek ik voor mezelf? "Pffff mam, jij bent echt de strengste van de hele wereld!") Maar om daar nu iets zweverigs van te maken, of je kind daardoor altijd zijn zin te geven, is een tweede.

 

Het valt wel op dat de "Aso moeder" nooit nieuwetijdskinderen krijgen. Die komt je vast niets vertellen over dit soort dingen. Dit lijkt me ook geen handige combinatie om bij elkaar te spelen. Zo’n zweverige geitenwollensok in een kinglouie jurkje met bloementjes, met een kind met dansende blonde haren, kaplaarzen aan, die dromerig heen en weer dartelt. En dan aanbellen bij de "Aso moeder". Eerst komt de pitbull de blonde engel op stang jagen, vervolgd door een jongentje met stekels, spiderman op zijn trui en een oorbel in. In huis wordt de blonde engel voorzien van chips, cola en lolly’s. Ik denk dat de "nieuwetijds engel" linea recta in de bakfiets wordt gezet om te vertrekken.

 

Ik denk dat deze moeders ook echte "oermoeders" zijn. De baby’s worden heerlijk op de buik gedragen, in van die omslagdoeken. Het ziet er echt heel schattig uit, zo'n baby op je buik gebonden. Het leek mij ook echt ideaal, maar na het straatje om bleek zo’n vrachtje al snel behoorlijk zwaar en liep ik krom. Terwijl die babytjes de kinderwagen ook echt wel fijn vinden. Trouwens, waar moet je anders je boodschappen laten? Of neem je dan de kinderwagen alleen mee voor de boodschappen? Dan kijkt zo'n oud omaatje in de wagen en ziet ze daar een pak melk liggen. "O, nee!! Dat laatste is natuurlijk niet nodig!!" Want deze moeder geeft natuurlijk langdurig borstvoeding. En liefst tot de middelbare school. Mams heeft melk in overvloed voor de gehele familie. Pannenkoeken en cake worden ervan gebakken. (biologisch en goed voor het milieu) Ik paste vroeger op bij zo’n gezin. Dat jochie van 2 jaar dacht dat uit alle bosten gedronken kon worden. Hij probeerde soms ook mijn shirt naar beneden en omhoog te trekken of kneep onverwacht opeens in mijn borsten. Als de school uit was, trokken ze al aan hun moeders shirt, mama, slokkie". Niet thee met een koekje, maar borstje met een koekje. Ik vraag me af om de kindjes die kwamen spelen ook even mochten drinken. Deze kinderen werden niet alleen overdag bij zich gedragen, maar ook in de nacht. Niet ieder een kamer voor zich, maar iedereen in 1 kamer. Lekker allemaal bij papa en mama in bed slapen. (Ik zou geen oog dicht doen, met z'n 5en in 1 bed) Hoe die kinderen gemaakt zijn, is me een raadsel. Al waren er natuurlijk wel wat "slaap" kamers over. 

 

Nou ja, zo zie je maar, dat iedereen opvoedt op zijn of haar eigen manier. Oer, nieuwetijds of niet.. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0