Oergeluiden zijn overal hetzelfde

Sinds vier weken hebben we een wit russisch jongetje voor 7 weken in huis. 

Van te voren waren we in spanning: "Wie zou er komen?"

"Zou het klikken tussen de jongens?" "Zou hij het naar z’n zin hebben of juist verlangen naar huis?" 

 

Het onbekende kwam steeds dichterbij. Totdat hij kwam…..


Toen hij arriveerde met de bus, hadden we al snel door dat hij degene zou zijn, die bij ons zou komen. Stiekem zwaaide we heen en weer. “Nu is het echt!" Kriebels in mijn buik, brok in mijn keel. Zo ver weg van je ouders, zo anders dan thuis”. 

Verlegen en vermoeid ging hij mee naar huis. 

Hij wist niet waar hij kijken moest. Al snel rolden dikke tranen van verdriet over zijn wangen. Ander eten, vreemde taal, ver van huis, rare vreemde mensen. Ik wilde zo graag dat hij zich veilig en welkom zou voelen. 

 

Maar hoe pak je dit aan? 

 

Nu weken later…..

 

Van de trampoline hoor ik oerkreten. Russische en Nederlandse woorden schallen door de tuin. 

Er wordt wat af gestoeid buiten. Brood, worst en hagelslag zijn inmiddels niet meer aan te slepen. Als ze in bad zijn geweest, lijkt de badkamer ontploft van het sop. Terwijl hij eerst niet eens in bad durfde. 

Op de fiets kan ik hem niet meer bijhouden en racen de jongens voor me uit. 

 

“Hoe praat je met hem?” “Gebruik je google translate?” 

Niet echt eigenlijk. We praten gewoon Nederlands en als hij het niet begrijpt, zeggen we het wat harder. 

 

De weken vliegen voorbij. Voor het eerst naar het strand, zwembad, binnenspeeltuin, op de scooter. Natuurlijk is het soms lastig. De communicatie is soms moeizaam. Ook hij is soms boos, stout of verdrietig net als ieder mens. Maar het is ook heel fijn als je echt iets kunt doen voor een kind die uit een heel arm gezin komt. Niet alleen vanaf de zijlijn, maar daadwerkelijk. Als je ziet hoe hij dan kan genieten van kleine dingen, dat hij kan aansterken, blij en gelukkig is. Dan is het goed. 

 

Sommige mensen vroegen aan me: “Waarom doe je dit?” 

 

Daarom dus…

Reactie schrijven

Commentaren: 0